Witam
Przygotowałem dla Was kolejny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Tym razem motywem przewodnim będą orzeszki ziemne oraz świeży tymianek. Całość będzie wzmocniona ostrą nutą. Zresztą Sami zobaczcie.
SKŁADNIKI
4 porcje
4 całe nogi podzielone na pół
1/3 szklanki orzechów ziemnych (niesolonych)
pęczek tymianku
4 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 białe papryki
dwie garści szczypiorku
1 dymka
1 okrągła cukinia
ser zółty
papryka słodka
SOS ORZECHOWY
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego (jasny)
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
łyżeczka oleju sezamowego
60ml wody
łyżeczka brązowego cukru
papryczka chili lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE
Marynata
1/2 pęczka tymianku, posiekany czosnek, imbir , łyżeczka brązowego cukru, 1/4 szklanki bulionu wołowego zimnego (skrzepniętego)
SOS
Całość dokładnie mieszamy. Na oliwię, bardzo dobrze podgrzanej, prażymy orzechy
MIĘSO
Zamarynowane mięso smażymy intensywnie na oliwie 5 min z każdej strony po czym smażymy jeszcze 20 min na mniejszym ogniu. Czas smażenia jest podany na oko więc smażcie aż będzie wam odpowiadało kolor skóry. Możecie podlewać rosołem wołowym by mięso się nie wysuszyło ani przypaliło. Na drugiej patelni dusimy paprykę na maśle z jedną garścią szczypiorkiem oraz posiekaną dymką
Zawartość dodajemy do mięsa pod koniec gotowania wraz z orzeszkami i sosem orzechowym
DO PODANIA
ryż plus:
zapiekamy cukinie(okrągła, pokrojoną w plastry) z serem, szczypiorkiem, doprawionym solą tymiankiem i papryką słodką. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem (ser dajemy na 10 min przed końcem pieczenia
SMACZNEGO !!
Przygotowałem dla Was kolejny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Tym razem motywem przewodnim będą orzeszki ziemne oraz świeży tymianek. Całość będzie wzmocniona ostrą nutą. Zresztą Sami zobaczcie.
SKŁADNIKI
4 porcje
4 całe nogi podzielone na pół
1/3 szklanki orzechów ziemnych (niesolonych)
pęczek tymianku
4 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 białe papryki
dwie garści szczypiorku
1 dymka
1 okrągła cukinia
ser zółty
papryka słodka
SOS ORZECHOWY
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego (jasny)
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
łyżeczka oleju sezamowego
60ml wody
łyżeczka brązowego cukru
papryczka chili lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE
Marynata
1/2 pęczka tymianku, posiekany czosnek, imbir , łyżeczka brązowego cukru, 1/4 szklanki bulionu wołowego zimnego (skrzepniętego)
SOS
Całość dokładnie mieszamy. Na oliwię, bardzo dobrze podgrzanej, prażymy orzechy
MIĘSO
Zamarynowane mięso smażymy intensywnie na oliwie 5 min z każdej strony po czym smażymy jeszcze 20 min na mniejszym ogniu. Czas smażenia jest podany na oko więc smażcie aż będzie wam odpowiadało kolor skóry. Możecie podlewać rosołem wołowym by mięso się nie wysuszyło ani przypaliło. Na drugiej patelni dusimy paprykę na maśle z jedną garścią szczypiorkiem oraz posiekaną dymką
Zawartość dodajemy do mięsa pod koniec gotowania wraz z orzeszkami i sosem orzechowym
DO PODANIA
ryż plus:
zapiekamy cukinie(okrągła, pokrojoną w plastry) z serem, szczypiorkiem, doprawionym solą tymiankiem i papryką słodką. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem (ser dajemy na 10 min przed końcem pieczenia
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz