piątek, 4 września 2015

Ryżotto

Siema
Długo mnie nie było, ale wracam na odpowiednie tory. Zaczniemy z małej rury ;)
Danie jedno garnkowe niewymagające praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.
Nie jest też ono specjalnie długie więc uporacie się z nim prędko ;)


SKŁADNIKI / PRZYGOTOWANIE
4 porcje

SOS
pomidory(7); czosnek(5); odrobina bazylii i tymianku; łyżka masła; sok pomidorowy; (100ml); mleko(50ml);1/2 serka topionego, 1/2 łyżeczki cukru; sól
smażymy na łyżce masła czosnek i dodajemy po chwili pomidory całe bez skóry i zalewamy je sokiem. Przyprawiamy od razu wszystkimi przyprawami a około 5 min przed końcem dodajemy serek topiony i mleko ( serek drobimy ) Przygotowanie 20 min ( samo gotowanie ) na koniec przyprawić cukrem i solą jeśli potrzeba

RESZTA
2 torebki ryżu parabolicznego; 50dag mięsa wołowego lub wieprzowego (mielone); 150 ml wina białego wytrawnego; 1i1/2 cebuli; łyżeczka oregano; cukier , sól, chilli i papryka słodka
Nastawiamy dwie torebki ryżu parabolicznego.
Smażymy mielone wołowe lub wieprzowe na koniec przyprawiając szczyptą cukru, chilli, soli i papryki słodkiej po czym odkładamy na bok. smażymy posiekaną cebulę na maśle przyprawiając od razu solą i cukrem a na koniec dodajemy oregano i zalewamy winem dusimy 2 min i dodajemy mięso i gotujemy kolejne 5 min.

Na koniec łączymy z sosem pomidorowym dolewamy odrobinę wody jeśli po dodaniu ryżu będzie za gęste. Przyprawiamy cukrem pieprzem solą wedle własnego dalszego uznania

Smacznego :D
Smakuję lepiej niż wygląda ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz