Witajcie!
Dzisiaj nauczę Was jak zrobić domowy Żur. W zasadzie sam nauczyłem się niedawno jak go robić od babci. Myślałem, że to jakaś czarna magia, a niema nic prostszego, sami zobaczcie:
SKŁADNIKI :
250g mąki żytniej - tylko i wyłącznie
około 4 ząbków czosnku, ale możecie dać więcej
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kromka chleba razowego
PRZYGOTOWANIE :
Dzisiaj nauczę Was jak zrobić domowy Żur. W zasadzie sam nauczyłem się niedawno jak go robić od babci. Myślałem, że to jakaś czarna magia, a niema nic prostszego, sami zobaczcie:
SKŁADNIKI :
250g mąki żytniej - tylko i wyłącznie
około 4 ząbków czosnku, ale możecie dać więcej
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kromka chleba razowego
PRZYGOTOWANIE :
Wsypać mąkę, najlepiej do kamiennego garnka, po
czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o
konsystencji ciasta naleśnikowego.
Dodać obrane ząbki czosnku, liść
laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki
chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba i
dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem lub gazą i odstawić w
ciepłe miejsce.
Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.
ŻUR gotujemy na wywarze z jarzyn i gdy te będą miękkie odlewamy czysty wywar i dolewamy żurek. Dodajemy białą lub zwykła kiełbasę na 5 minut przed końcem gotowania by się nie rozleciała, biała natomiast dodajemy około 15 min przed końcem i gotujemy na wolnym ogniu.
Możemy dodać chrzanu oraz zatrzepać śmietaną by zupa nie była zbytnio kwaśna. Ja zawsze dodaje majeranku do smaku.
Polecam podawać oczywiście z jajkiem i grzankami. A i nie zapomnijcie o wytopieniu skwarków jeśli je lubicie ;)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz