Witajcie.
Nie macie pomysłu na obiad ? Mam tu danie nie wymagające zbyt wiele czasu, w zasadzie najwięcej zajmuje zrobienie zakupów. Sam proces obróbki zajmie 15 min i to tylko dlatego że makaron brązowy długo się gotuje. Jesteście ciekawi co to za danie ? To dobrze bo mam dla Was:
SZCZAWNY KOCIOŁ
SKŁADNIKI:
4 porcje
300/350g makaronu brązowego( rurki) lub panne
5 garści świeżego szczawiu- same liście bez gałązek umyte i wysuszone.
pomidory suszone wraz z zalewą - 12 do 15 pomidorków oraz 8/9 łyżek zalewy z pomidorów(oleju)
jedna papryczka chilli bez pestek
2 łyżeczki oregano ( suszone)
sól morska
biały pieprz świeżo mielony lub jak na obrazku ziołowy
6/8 ząbków czosnku w zależności od rozmiaru
2 łyżki parmezanu lub szwajcarskiego ementalera
250g sera feta średnio tłustego
oliwa do skropienia ewentualnie
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na chwilę.
W tym czasie posiekany w plastry czosnek przesmażamy na 2 łyżkach oleju z pomidorków przez jedną minutę.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone drobno pomidorki z papryczką, dodajemy w tym samy czasie również makaron i energicznie mieszamy patelnią.
Czas operacyjny dwie minuty po tym czasie dodajemy oregano, pieprz oraz szczaw bardzo grubo posiekamy i smażymy aż "zwiędnie"
Na koniec doprawiamy solą jeśli trzeba jeszcze pieprzem oraz posypujemy jednocześnie mieszając startym ementalerem lub klasycznie parmezanem.
Należy uważać by nie przesolić potrawy, w przypadku wersji z parmezanem tym bardziej ponieważ ser jest słony, a to jeden z dwóch serów w tej potrawie.
Ser typu feta kroimy w większą kostkę i wsypujemy do miski tuż przed podaniem
Opcjonalnie skrapiamy oliwą extra vergin chyba że danie jest dostatecznie "śliskie"
Przystrajamy listkami szczawiu lub bazylii i zajadamy się prostym smacznym pożywnym daniem ;)
A już niedługo ukaże się domowy chlebek z pieczenią po staropolsku. Zapraszam !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz