środa, 8 kwietnia 2015

PIEKIELNIK

Witajcie po długiej przerwie. Wiadomo święta odciągają nas od wielu spraw życia codziennego. Całe szczęście gotowanie pilnie uczestniczy podczas Wielkanocy dlatego mam dla was kolejną potrawę.
Tym razem będzie to zupa w klimatach góralskich, a mianowicie kwaśnica. Oczywiście standardowo moja wizja owej zupy. Zaczynajmy.


PIEKIELNIK
SKŁADNIKI :
4 porcje

500g kapusty włoskiej
masło ziołowe
słoiczek koncentratu pomidorowego
3 spore ogórki kiszone ( im kwaśniejsze tym lepsze )
4 papryczki jalapenos zielone
1 cebula
ocet jabłkowy 15ml
500g żeberek wieprzowych
300g wędzonego boczku
łyżeczka kminku
5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
kilka kropli tabasco

PRZYGOTOWANIE :
Masło Ziołowe

  1. bierzemy kostkę masła i rozpuszczamy na wolnym ogniu
  2. siekamy wybrane przez nasz zioła lub dodajemy suszone
  3. dodajemy zioła do rozpuszczonego masła wraz ze szczyptą soli i przyprawom czosnkową
  4. przelewamy do małej foremki odstawiamy by przestygło a następnie wkładamy do lodówki by powstała ponownie kostka masła
  • Na patelni rozpuszczamy polowe przygotowanego masła ziołowego a następnie dodajemy posiekaną kapustę włoską uprzednio podgotowanej
  • Na osobnym palniku do dużego garnka wlewamy 1,5 do 2 litrów wody
  • Wrzucamy do niej żeberka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym w plastry czosnkiem całość przykrywam pokrywką i gotuje 30 min

  • W między czasie do kapusty dokładamy sloiczek koncentratu pomidorowego wraz z sokiem z cytryny po czym dalej dusimy wszystko na patelni
  • Zanim minie nasze 30 min zdążymy jeszcze pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą wędzony boczek do tego pokrojone papryczki jalapeno wraz z pestkami ( bardzo drobno je posiekać by wydobyć jak najwięcej ostrości )
  • Nasza zasmażka ląduje w garnku, a gdy żeberka są miękkie należy je wyłowić, pokroić w dużą  kostkę i wrzucić ponownie do gara 
  • nasza kapusta jest już prawie zakwaszona pozostaje wlać ocet, dosypać zioła, dodać 4 do 8 kropel sosu tabasco ( w zależności jak ostre lubimy potrawy ) wymieszać dokładnie wszystkie składniki,  chwile podsmażyć i przerzucić do garnka
     
  • Ostał się ostatni składnik kiszony ogórek należy pokroić w cienkie plasterki i dodać do reszty
  • Gotujemy wszystko jeszcze około 20 minut
  • Pozostaje nam w tym czasie przygotować tosty.
  • Na patelni dodajemy 2,5 do 5 łyżek masła ziołowego w zależności czy zmieści się na niej 3 czy 6 kwadratowych kromek chleba ( np chleb tostowy albo foremka )
  • Moczymy chleb w maśle tylko z jednej strony. Smażymy aż strona z masłem będzie delikatnie przypieczona, odwracamy i smażymy z drugiej do chrupkości
  • Na koniec posypać startym serem żółtym lub parmezanem

Ostatnie dociągnięcia w smaku zupy to przyprawić solą jeśli potrzeba, dosypać przyprawy chilli jeśli sądzicie że zupa jest za mało dla was pikantna i kończywszy gdyby nie była odpowiednio kwaśna należy podlać wodą z kiszonych ogórków. Dla każdego coś dobrego w razie małych uchybień co do trafienia w każde gusta ;)




Zajadajcie się Piekielnikiem a ja tym czasem żegnam się z wami słowami :
DO ZOBACZENIA JUŻ WKRÓTCE !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz