Tym razem będzie to zupa w klimatach góralskich, a mianowicie kwaśnica. Oczywiście standardowo moja wizja owej zupy. Zaczynajmy.
PIEKIELNIK
SKŁADNIKI :
4 porcje
500g kapusty włoskiej
masło ziołowe
słoiczek koncentratu pomidorowego
3 spore ogórki kiszone ( im kwaśniejsze tym lepsze )
4 papryczki jalapenos zielone
1 cebula
ocet jabłkowy 15ml
500g żeberek wieprzowych
300g wędzonego boczku
łyżeczka kminku
5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
kilka kropli tabasco
PRZYGOTOWANIE :
Masło Ziołowe
- bierzemy kostkę masła i rozpuszczamy na wolnym ogniu
- siekamy wybrane przez nasz zioła lub dodajemy suszone
- dodajemy zioła do rozpuszczonego masła wraz ze szczyptą soli i przyprawom czosnkową
- przelewamy do małej foremki odstawiamy by przestygło a następnie wkładamy do lodówki by powstała ponownie kostka masła
- Na patelni rozpuszczamy polowe przygotowanego masła ziołowego a następnie dodajemy posiekaną kapustę włoską uprzednio podgotowanej
- Na osobnym palniku do dużego garnka wlewamy 1,5 do 2 litrów wody
- Wrzucamy do niej żeberka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym w plastry czosnkiem całość przykrywam pokrywką i gotuje 30 min
- W między czasie do kapusty dokładamy sloiczek koncentratu pomidorowego wraz z sokiem z cytryny po czym dalej dusimy wszystko na patelni
- Zanim minie nasze 30 min zdążymy jeszcze pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą wędzony boczek do tego pokrojone papryczki jalapeno wraz z pestkami ( bardzo drobno je posiekać by wydobyć jak najwięcej ostrości )
- Nasza zasmażka ląduje w garnku, a gdy żeberka są miękkie należy je wyłowić, pokroić w dużą kostkę i wrzucić ponownie do gara
- nasza kapusta jest już prawie zakwaszona pozostaje wlać ocet, dosypać zioła, dodać 4 do 8 kropel sosu tabasco ( w zależności jak ostre lubimy potrawy ) wymieszać dokładnie wszystkie składniki, chwile podsmażyć i przerzucić do garnka
- Ostał się ostatni składnik kiszony ogórek należy pokroić w cienkie plasterki i dodać do reszty
- Gotujemy wszystko jeszcze około 20 minut
- Pozostaje nam w tym czasie przygotować tosty.
- Na patelni dodajemy 2,5 do 5 łyżek masła ziołowego w zależności czy zmieści się na niej 3 czy 6 kwadratowych kromek chleba ( np chleb tostowy albo foremka )
- Moczymy chleb w maśle tylko z jednej strony. Smażymy aż strona z masłem będzie delikatnie przypieczona, odwracamy i smażymy z drugiej do chrupkości
- Na koniec posypać startym serem żółtym lub parmezanem
Ostatnie dociągnięcia w smaku zupy to przyprawić solą jeśli potrzeba, dosypać przyprawy chilli jeśli sądzicie że zupa jest za mało dla was pikantna i kończywszy gdyby nie była odpowiednio kwaśna należy podlać wodą z kiszonych ogórków. Dla każdego coś dobrego w razie małych uchybień co do trafienia w każde gusta ;)
Zajadajcie się Piekielnikiem a ja tym czasem żegnam się z wami słowami :
DO ZOBACZENIA JUŻ WKRÓTCE !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz