Dzisiejszego Wieczoru mam dla Was szybki i smaczny makaron. Tak jak pisałem ostatnimi czasy, pojawiać się będą rożne rodzaje spaghetti. Wypadło tym razem na szpinak. Myślę że znajdzie się wielu jego zwolenników, a może nawet Kogoś do niego przekonam. Nie tracąc więcej czasu
poznajcie :
ZIELONY MAKARON
SKŁADNIKI :
4 porcje
makaron spaghetti 400/500g
świeży szpinak lub mrożony 600g
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz świeżo mielony
chilli
1/2 jogurtu naturalnego gęstego
serek topiony naturalny
parmezan
sól
sok z limonki
PRZYGOTOWANIE :
- Nastawiamy wodę na makaron
- Rozpuszczamy 2 łyżki masła na patelni i wrzucamy czosnek drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
- Dodajemy posiekany wcześniej (wedle uznania ) szpinak lub jeśli jest mrożony to staramy się wpierw go rozmrozić zanim przystąpimy do jego obróbki.
- Dobrze jest go uprzednio podgotować (mowa o świeżym szpinaku ) parę minut
- Po chwili możemy dodać bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli bez bebechów
- W rondelku roztapiamy serek topiony wymieszany w jogurcie. Dodajemy gałkę muszkatołową płaską łyżeczkę
- Dolewamy zawartość rondla do szpinaku doprawiamy sokiem z limonki solą i świeżo mielonym pieprzem. Można sobie nie żałować szpinak dosyć trudno przesolić ;)
- Podać najlepiej z parmezanem ale może być rownież zwykły ser żółty a nawet feta doskonale pasuje do tego dania
Jak mówiłem szybko, mega smacznie i zdrowo ;)
Mniaaaaam <3
OdpowiedzUsuńPolecam resztę moich dań ;)
Usuń