czwartek, 2 kwietnia 2015

ZIELONY MAKARON

Witajcie
Dzisiejszego Wieczoru mam dla Was szybki i smaczny makaron. Tak jak pisałem ostatnimi czasy, pojawiać się będą rożne rodzaje spaghetti. Wypadło tym razem na szpinak. Myślę że znajdzie się wielu jego zwolenników, a może nawet Kogoś do niego przekonam. Nie tracąc więcej czasu
poznajcie : 

ZIELONY MAKARON
SKŁADNIKI :
4 porcje

makaron spaghetti 400/500g
świeży szpinak lub mrożony 600g
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz świeżo mielony
chilli
1/2 jogurtu naturalnego gęstego
serek topiony naturalny
parmezan
sól
sok z limonki
PRZYGOTOWANIE :
  • Nastawiamy wodę na makaron
  • Rozpuszczamy 2 łyżki masła na patelni i wrzucamy czosnek drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
  • Dodajemy posiekany wcześniej (wedle uznania ) szpinak lub jeśli jest mrożony to staramy się wpierw go rozmrozić zanim przystąpimy do jego obróbki.
  • Dobrze jest go uprzednio podgotować (mowa o świeżym szpinaku ) parę minut
  • Po chwili możemy dodać bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli bez bebechów
  • W rondelku roztapiamy serek topiony wymieszany w jogurcie. Dodajemy gałkę muszkatołową płaską łyżeczkę
  • Dolewamy zawartość rondla do szpinaku doprawiamy sokiem z limonki solą i świeżo mielonym pieprzem. Można sobie nie żałować szpinak dosyć trudno przesolić ;)
  • Podać najlepiej z parmezanem ale może być rownież zwykły ser żółty a nawet feta doskonale pasuje do tego dania
Jak mówiłem szybko, mega smacznie i zdrowo ;)





2 komentarze: