piątek, 17 lipca 2015

BIAŁY KLOPS NA ŻURAWINIE

Witajcie
Na początek mała zapowiedz. Jeszcze w tym tygodniu ukaże się naleśnik z warzywami w sosie pomidorowym. Na początku tygodnia mam nadzieje uda mi się przygotować dla was pieczeń lub pasztet domowy. Kolejnym moim zamiarem jest upiec chleb i myślę że ukarze się on pod koniec przyszłego tygodnia. Jeśli starczy czasu dostaniecie jeszcze coś ekstra. A tym czasem przejdźmy do przepisu na dziś. Proste smaczne połączenie mięsa z owocem, nie ma co owijać w bawełnę zapraszam ;)


SKŁADNIKI

400 g zmielonej cielęciny
2 kromki jasnego chleba
100 ml mleka
garść suszonej żurawiny
1 starta cebula
sól
pieprz
1 jajko
150 g masła
kieliszek wytrawnego białego wia
100 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE

Chleb namoczyć w mleku. Następnie odsączamy chleb i wraz z częściom żurawiny, częścią tymianku, solą, jakiem, startą cebulą, pieprzem, dodać do mięsa i wyrobić małe klopsy.

Kolejnym krokiem jest zeszklenie na rozgrzanym maśle naszych klopsów a następnie podlać je białym winem i podsypać resztą żurawiny oraz dodać resztę tymianku.

Podlać bulionem i śmietaną, gotować do zgęstnienia sosu. Podawać np. z grillowanymi batatami przyprawionymi chilli, solą oraz carry, zapiecze w kozim serze ;)
Polecam klopsy na talerzu sprószyć świeżym mielonym pieprzem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz