Witajcie po dłuższej przerwie. Ciągle praca, praca, praca i wreszcie moment by coś ugotować. Doznałem wizji i powstało to:
ROLADY W SOSIE CZEREŚNIOWYM Z PUREE Z BATATÓW NA OSTRO
SKŁADNIKI:
schab bez kości 60/70 dag lub szynka
salami dojrzewające
papryka słodka
pieprz ziołowy
oliwa
mleko
SOS CZEREŚNIOWY:
około 40 dag czereśni, waga przed wydrążeniem pestek
1/3 łyżeczki cynamonu
szklanka wody
łyżka cukru brązowego
odrobina soku z cytryny
PUREE:
dwa duże bataty
dwie marchwie
jedna papryczka jalapeno
ząbek czosnku
pieprz cayenne - wedle uznania
gałka muszkatołowa
sól
łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
Schab lub szynkę kroimy, najlepiej na krajalnicy, w cienkie plastry o grubości max 0,5 cm
Mięsa nie przyprawiamy z zewnątrz, do środka troche papryki słodkiej i pieprzu ziołowego plus kawałek salami, zawijamy, przekłuwamy wykałaczką i tak przygotowujemy wszystkie plastry mięsa, na koniec moczymy w mleku by mięso skruszało( zmiękło) przez około godzinę lub na czas przygotowania pozostałych części dania
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kawałki. Nastawiamy wodę osoloną i gotujemy od początku z warzywami. W tym czasie siekamy drobno papryczkę z czosnkiem, łączymy ją z masłem i śmietaną po czym odstawiamy do czasu ugotowania ziemniaków.
Czyli 20 min
W tym czasie wydrążone czereśnie wkładamy do wody połączonej z cukrem i gotujemy do wrzenia na dużym ogniu dodając uprzednio wszystkie składniki. Gdy już zacznie wrzeć przygaszamy ogień i gotujemy aż czereśnie będą miękkie.
Teraz jeśli robiliście wszystko w tej samej kolejności co ja, zaczyna się walka z trzema rzeczami na raz. Przesmażamy odsączone z mleka roladki na oliwie po minucie z każdej strony po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po 5 minut z każdej. W między czasie smażenia mięsa wszystkie składniki puree blender-ujemy przyprawiając solą pieprzem cayenne i gałką muszkatołową wedle uznania. Idealnie łączą się smaki gdy purre jest ostre ponieważ mamy już słodko kwaśne czereśnie. Opcjonalnie do czereśni możecie dodać gorzkiej czekolady, ale z rozsądkiem bo łatwo można przesadzić.
Na koniec nakładamy wszystko na talerz wedle uznania lub jak ja co widzicie na zdjęciu
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz