niedziela, 12 lipca 2015

SERNIK

Witajcie Dziś wstępniak do czegoś większego jutro. Coś na słodko każdemu znane, przynajmniej z wyglądu i nazwy, pospolite polskie ciasto zwane ... Sernik. Ja osobiście piekłem je raz, bo jak już kiedyś mówiłem wielkim fanem robienia wypieków nie jestem. Na moje nieszczęście ma Kobieta jest słodko-żerna więc chcąc niechcąca muszę przygotowywać wszelakie słodkości. Jak już mówiłem to mój pierwszy sernik ponieważ zawsze wyręczała mnie babcia :) Swoją drogą, tak na marginesie moja mistrzyni robienia tortów. Dobra zaczynajmy

SKŁADNIKI:
  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka- oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat rumowy
  • opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie





Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować.

Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 22 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Dekoracje należą do Was polecam polewe rumowo-czekoladową

SMACZNEGO Niestety zdj nie mojego sernika, ponieważ nie miałem ze sobą aparatu :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz