czwartek, 2 lipca 2015

TOPIELEC Z ŁOSOSIA



Witajcie po trzy dniowej przerwie. Wreszcie miałem trochę czasu by coś dla Was stworzyć.
Miałem ostatnio okres gdzie wszystko co stworzyłem nadawało się do kosza co prawda dało się zjeść ale tylko raz i najlepiej było zapomnieć, że coś takiego powstało. Przekonałem się, jak nigdy, że kombinowanie nie zawsze popłaca. Aż tu nagle nastał przebłysk i powstały dwa dania nie ekskluzywne lecz przełomowe. Nim jednak ukażą się owe "nowe" dania to mam coś dla Was odkopane z kolacji z Ukochaną. Zapoznajcie się z...


...ŁOSOSIEM W SUSZONYCH POMIDORACH


SKŁADNIKI:
2-3 porcje

500g filetu z łososia

PESTO:
3 łyżki płatków migdałów
8 suszonych pomidorów z zalewy
pęczek z jednej doniczki bazylii
2 ząbki czosnku - posiekane
2 łyżki oliwy
sól pieprz

MARYNATA:
sól pieprz
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oliwy
parę posiekanych liści cząbru

SAŁATKA DO PODANIA:
Pęczek bazylii posiekany wraz z dwoma zielonymi ogórkami przyprawiony paroma kropami octu winnego solą morską, skropiona oliwą, sprószoną świeżo zielonym pieprzem

Przygotowanie łososia oddzielić od skóry i podzielić na około 7 cm kawałki
Zmieszać z marynatą i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników, a najlepiej na godzinę do lodówki

Składniki Pesta zmiksować na papkę, rozgrzać piekarnik do 190 stopni, a naszą rybę wysmarować dokładnie Pestem i umieścić ciasno w naczyniu żaroodpornym, piec nie więcej niż 30 min ( mi wyszło około 20 ) Od razu wyjąć z piekarnika by mięso się nie osuszyło. Gotowe podawać z sałatką opisaną wyżej

Smacznego! Nie wytrzymałem i zjadłem kawałek przed zrobieniem zdjęcia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz