sobota, 25 lipca 2015

NALEŚNIK W SOSIE POMIDOROWO-WINNYM

 Witajcie. Krotko powiem, że dzisiaj post zostanie podzielony na etapy by był bardziej przejrzysty. Pozwolę sobie jeszcze zaprosić na wtorek, kiedy to ukaże się VI cześć poradnika rybnego, a teraz już przejdziemy do konkretów :)




SKŁADNIKI
NALEŚNIK
10 sztuk

1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mineralnej
2 jajka
4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE
NALEŚNIK


Do miski wsypać mąkę i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.


SKŁADNIKI
FARSZ


1 zielona papryka
1 żółta papryka
mięso mielone z łopatki, najlepiej kręcone własnoręcznie 60dag
puszka ananasa, uważajcie by nie kupić z kwaskiem cytrynowym w składzie
dwie kukurydze, lub puszka kukurydzy ( odsączona )
jedna cebula
3 ząbki czosnku
kurkuma
imbir
cukier
parę kropli tabasco
sól
świeżo zmielony pieprz
sok z limonki ( na oko )
kminek rzymski
świeża kolendra
łyżka sosu sojowego ciemnego
papryka słodka

PRZYGOTOWANIE
FARSZ

Na patelni smażymy na łyżce masła/oliwy, cebule po zeszkleniu dodajemy czosnek, smażymy przez chwile po czym dodajemy sos sojowy oraz pieprz i kminek rzymski

Wsypujemy kukurydze i ananasa, zalewając całość odrobiną soku z ananasa i dusimy. Dolewając od czasu do czasu wody

Na drugiej patelni smażymy mięso, łączymy po usmażeniu z ziołami,  i tabasco

Mieszamy obie patelnie ze sobą podlewamy wodą przyprawiamy solą dopiero jak wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie to samo tyczy sie limonki

Ostatni etap to na odrobinie oliwy  przypalamy pokrojoną w paski paprykę szczypta lub dwie imbiru łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz oraz kurkuma lądują na papryce i delikatnie przypalamy całość. po chwili podlewamy wodą najlepiej gazowaną ponieważ warzywa szybko staną się miękkie

Taki wywar wraz z papryką loduję w jednej patelni z resztą składników farszu. Przyprawiamy solą pieprzem jeśli trzeba to dokwaszamy i podlewamy sokiem z ananasa




SKŁADNIKI
SOS POMIDOROWY



1 puszka 400 g pomidorów obranych i pokrojonych/ lub świeże pomidory
1 łyżeczka cukru
 1mała cebula szalotka lub 1/2 zwykłej
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE
SOS POMIDOROWY


Do rondla lub garnka  włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 30 minut. Na koniec dodać masło.

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz