SKŁADNIKI
NALEŚNIK
10 sztuk
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mineralnej
2 jajka
4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
NALEŚNIK
Do miski wsypać mąkę i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
SKŁADNIKI
FARSZ
1 zielona papryka
1 żółta papryka
mięso mielone z łopatki, najlepiej kręcone własnoręcznie 60dag
puszka ananasa, uważajcie by nie kupić z kwaskiem cytrynowym w składzie
dwie kukurydze, lub puszka kukurydzy ( odsączona )
jedna cebula
3 ząbki czosnku
kurkuma
imbir
cukier
parę kropli tabasco
sól
świeżo zmielony pieprz
sok z limonki ( na oko )
kminek rzymski
świeża kolendra
łyżka sosu sojowego ciemnego
papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
FARSZ
Na patelni smażymy na łyżce masła/oliwy, cebule po zeszkleniu dodajemy czosnek, smażymy przez chwile po czym dodajemy sos sojowy oraz pieprz i kminek rzymski
Wsypujemy kukurydze i ananasa, zalewając całość odrobiną soku z ananasa i dusimy. Dolewając od czasu do czasu wody
Na drugiej patelni smażymy mięso, łączymy po usmażeniu z ziołami, i tabasco
Mieszamy obie patelnie ze sobą podlewamy wodą przyprawiamy solą dopiero jak wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie to samo tyczy sie limonki
Ostatni etap to na odrobinie oliwy przypalamy pokrojoną w paski paprykę szczypta lub dwie imbiru łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz oraz kurkuma lądują na papryce i delikatnie przypalamy całość. po chwili podlewamy wodą najlepiej gazowaną ponieważ warzywa szybko staną się miękkie
Taki wywar wraz z papryką loduję w jednej patelni z resztą składników farszu. Przyprawiamy solą pieprzem jeśli trzeba to dokwaszamy i podlewamy sokiem z ananasa
SKŁADNIKI
SOS POMIDOROWY
1 puszka 400 g pomidorów obranych i pokrojonych/ lub świeże pomidory
1 łyżeczka cukru
1mała cebula szalotka lub 1/2 zwykłej
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
SOS POMIDOROWY
Do rondla lub garnka włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 30 minut. Na koniec dodać masło.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz