poniedziałek, 30 marca 2015

ŚWINIA Z JABŁKIEM SKĄPANA W CZERWIENI

Witam Was serdecznie
Kolejny przepisie leci, ale przed tym trochę pogadam bo lubię ;) Przedwyjściem ostatnio w miasto pomyślałem: Trzeba zabić "głoda" i bynajmniej nie danio. Usmażyłem jakąś frankfurterkę z jabłkiem, cebulą i rzodkiewką. Polałem ketchupem i w sumie miało to przyjemny smak. Następnego dnia mimo wszystko musiałem coś ugotować. Na szczęście melanż nie pochłonął mnie na tyle że nie bylem wstanie podołać. Wyjąłem polędwice wieprzową i stwierdziłem ze użyje tych samych trzech składników tych co do frankfurterek. I tak powstał 

 
ŚWINIA Z JABŁKIEM SKĄPANA W CZERWIENI
 

SKŁADNIKI :
4 porcje

70/80 dag polędwicy wieprzowej
cebula
4/5 dużych rzodkiewek
1 jabłko
30 dag pieczarek
sos sojowy ciemny
ketchup
Papryka
ziemniaki ( tak by najadły się 4 osoby nie muszę mówić tu  ile bo żołądek żołądkowi nie równy )
papryka ostra i słodka
liście pora
1/3 kostki masła
liście laurowe

MARYNATA :
Kolendra
posiekany ząbek czosnku
oliwa
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżeczki papryki słodkiej
odrobina cząbru


PRZYGOTOWANIE :


  • Mięso kroimy w niewielkie plastry grubości max 1 cm. Mieszamy ze składnikami marynaty i wsadzamy na noc do lodówki
  • Mrozimy liście pora tą brzydką, mocno zieloną cześć
  • Nastawiamy ziemniaki (obrane) i gotujemy prawie do miękkości 
  • Obsmażamy mięso na odrobinie oliwy, a na drugiej patelni smażymy cebule z jabłkiem i rzodkiewka posiekane wszystko w kostkę
  • Do zeszklonego jabłka wrzucamy złote polędwiczki
  • zalewamy całość wodą ( na oko ) dusimy 5 min na dużym ogniu, po czym  dolewamy 3 lyżki sosu sojowego około 60 ml ketchupu i przykrywamy by się dusiło
  • Zaglądamy co jakiś czas i mieszamy dorzucając pieczarki w połowie duszenia.
  • Uzupełniamy ubytek wody i jeśli trzeba to dolewamy sosu sojowego i ketchupy by smak był wyrazisty

  • Między czasie odcedzamy ziemniaki i przekładamy jej do brytfanki. Dodajemy paprykę w paskach przyprawiamy papryka słodka i odrobiną ostrej. Wrzucamy liście laurowe do aromatu oraz rozsypujemy masło w kosteczkach, paseczkach czy jak tam wolicie.
  • Przykrywamy całość liśćmi pora i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Mięso powinno się dusić około godziny natomiast ziemniaki gotować 20 i piec 40 . Najlepiej oczywiście gotować aż mięso będzie miękkie a ziemniaki delikatnie przypieczone. Wiadomo przyprawiamy sos solą jeśli jest taka potrzeba lub maggi




SMACZNEGO I DO KOLEJNEGO ! POZDRAWIAM


2 komentarze: