niedziela, 22 lutego 2015

PIJANY WIEPRZ



Siemka
Stwierdziłem że nie ma sensu ciągnąć dalej tematu Zakopanego. Czas coś napisać o tym co ja gotowałem
Tym razem męskie żarcie, co nie oznacza że panie nie mogą skosztować ;)
Golonka… tak zabójstwo tłuszczowe. Szczególnie nie lubiane wśród kobiet które mają trochę tęższych panów. Szczególnie uwielbiane właśnie przez nich. To mięso z tłuszczykiem i przypieczoną skórką duszone w piwie podane z sosem musztardowym i kuflem świeżego piwa, PYCHA


PIJANY WIEPRZ 



 SKŁADNIKI :
Na 5 porcji
5 golonek przednich ogolonych i umytych
wywar do gotowania wstępnego :
2/3 duże marchwie -
1 pietruszka
3 ząbki czosnku całe
6 liści laurowych
garstka ziela angielskiego
cząber
szczypta lubczyku

Piwo - ja użyłem Tyskiego
papryka słodka w proszku
sól
pieprz

SOS :
6 łyżek musztardy
gorczyca
odrobina octu jabłkowego
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku - drobno posiekany


PRZYGOTOWANIE :
Golonki wraz z przygotowanymi odpowiedni składnikami wywaru  zalewamy wodą tak by nasze golony były zatopione
Gotujemy pod przykryciem około 1,5 h

Wyławiamy golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je piwem
Przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na kolejne 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. W połowie opijania wieprza odwracamy golonki

Na patelnie dodajemy odrobinę masła i szklimy czosnek. wsypujemy gorczyce dodajemy musztardę z jogurtem i dokładnie mieszamy. Na koniec kapka octu jabłkowego.

Gdy minie czas kipieli piwnej golonek przekładamy je na inne płytsze naczynie. Ja użyłem do tego pokrywki od naczynia żaroodpornego. Miedzy czasie podkręcamy piekarnik do 220 stopni
smarujemy je naszym sosem musztardowym i podlewamy częścią piwa. Nie przesadzajcie probujcie czy ma już dla Was odpowiedni smak po połączeniu piwa z musztardą. Podlejcie całość rosołem ze świnki.
Gdyby nadmiernie sos wyparowywał redukujcie to wlaśnie świnskim rosolem

Opcjonalnie można wkroić jeszcze marchew i pietruszke z rosołu

Wierzch golonki( część skory ktora nie plywa w sosie ) przyprawiamy delikatnie solą i warstwą papryki (tak by glonka była posypana na całej długości skorki) Co 10 minut powtarzamy tą czynność odwracając świnki. Do czasu aż skorka z każdej strony będzie zarumieniona. W tym że sól odstawcie po jednym cyklu.
Możecie doprawić solą pieprzem sos jeśli trzeba


Podawałem z ziemniakami gotowanymi. Kolejno smażonymi na 5 łyżkach masla ze świeżym koperkiem i delikatnie sprószone kurkumą.
Jako sałatka pomidor pokrojony w pół ćwiartki z bazylią oliwą odrobiną octu solą i pieprzem



ŁAPCIE ZA KUFLE Z PIWEM I WIDELCE. SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz