środa, 25 lutego 2015

GÓRAL SEROWY ZAWIJANY

Siemanko
Kombinowałem ostatnio z oscypkiem i schabem. Muszę przyznać że wyszło całkiem nieźle więc standardowo muszę o tym napisać. Nie jest to pomysł rodem nie z tej ziemi aczkolwiek smacznie podany.


GÓRAL SEROWY ZAWIJANY


Na 4 porcje
SKŁADNIKI :
8 schabów - tak by każdy dostał dwa zawijane (może być też szynka lub
zwykła pierś z kurczaka )
oscypek ten w bloku przynajmniej 1/2
opcjonalnie można wymieszać ze zwykłym serem lub mozzarella
SOS:
śmietana kremówką
masło
czosnek
szczypiorek
cząber
2 łyżki majonezu
łyżka chrzanu
1/2 rosołka

MARYNATA :
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
świeża natka pietruszki
szczypiorek- może być suszony
cząber
masło oliwa
szczypta soli
pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE :



  • Nie rozbite kotlety smarujemy z jednej strony oliwą posypujemy cząbrem i szczypiorkiem i układamy je przyprawioną stroną do spodu miski. Ciasno obok siebie tak by jeden nie wchodził na drugiego.
  • Rozpuszczamy 2 łyżki masła na patelni dodajemy czosnek i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego. Następnie pod koniec drobno posiekana natkę pietruszki. Smarujemy tym drugą stronę naszych kotletów, delikatnie spruszamy solą i polewamy sokiem z polówki limonki
  • Całość dociśnięta mocno talerzem loduje w lodowce do kolejnego dnia
  • Następny dzień. Nasze mięso już się przegryzło teraz czeka nas zabawa z potrzaskaniem kotletów.
  • Zabawa ponieważ każdego kotleta musimy wpierw oskrobać z przypraw, potrzaskać i ponownie posmarować zebranymi przyprawami. Z tym że tylko z jednej strony.
  • Na stronie przyprawionej układamy oscypka w plastrach, kostkach to bez różnicy. Jeśli mamy też inny ser to również wsadzamy go do środka

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy kotleta dokładnie do okoła. Odlewamy nadmiar oleju lecz nie cały podlewamy wodą solimy kotlety i zaczynamy dusić nasze zawijance

  • W tym momencie chwytamy za rondel i robimy sos. Dwie łyżki masła 5 całych ząbków czosnku w skorupce ląduje w maśle. Wysmażamy czosnek następnie wyławiamy i odkładamy na spodek by ostygnął.

  • Zdejmujemy chwilowo rondel z palnika.

  • Mieszamy masło ze śmietaną kremówką. Ostrożnie bo masło jest gorące.dodajemy dwie łyżki majonezu i łyżkę chrzanu ( mowa tu o zwykłym chrzanie do smarowania kanapek) Przyprawiamy szczypiorkiem oraz cząbrem, dodajemy połowę rosołka i wstawiamy ponownie na palnik. Obieramy czosnek z lupin i dodajemy go z powrotem do rondla 
  • Woda z mięsa zdążyła się zredukować więc zalewamy je naszym sosem Dusimy aż mięso zmięknie i można podawać do stołu

Podawałem zwyczajnie tradycyjnie z pyrami. Możecie po odsedzeniu na maśle z koperkiem je podsmażyć będą lepsze

 Smacznego i do zobaczenia już wkrótce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz