Kombinowałem ostatnio z oscypkiem i schabem. Muszę przyznać że wyszło całkiem nieźle więc standardowo muszę o tym napisać. Nie jest to pomysł rodem nie z tej ziemi aczkolwiek smacznie podany.
GÓRAL SEROWY ZAWIJANY
Na 4 porcje
SKŁADNIKI :
8 schabów - tak by każdy dostał dwa zawijane (może być też szynka lub
zwykła pierś z kurczaka )
oscypek ten w bloku przynajmniej 1/2
opcjonalnie można wymieszać ze zwykłym serem lub mozzarella
SOS:
śmietana kremówką
masło
czosnek
szczypiorek
cząber
2 łyżki majonezu
łyżka chrzanu
1/2 rosołka
MARYNATA :
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
świeża natka pietruszki
szczypiorek- może być suszony
cząber
masło oliwa
szczypta soli
pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE :
- Nie rozbite kotlety smarujemy z jednej strony oliwą posypujemy cząbrem i szczypiorkiem i układamy je przyprawioną stroną do spodu miski. Ciasno obok siebie tak by jeden nie wchodził na drugiego.
- Rozpuszczamy 2 łyżki masła na patelni dodajemy czosnek i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego. Następnie pod koniec drobno posiekana natkę pietruszki. Smarujemy tym drugą stronę naszych kotletów, delikatnie spruszamy solą i polewamy sokiem z polówki limonki
- Całość dociśnięta mocno talerzem loduje w lodowce do kolejnego dnia
- Następny dzień. Nasze mięso już się przegryzło teraz czeka nas zabawa z potrzaskaniem kotletów.
- Zabawa ponieważ każdego kotleta musimy wpierw oskrobać z przypraw, potrzaskać i ponownie posmarować zebranymi przyprawami. Z tym że tylko z jednej strony.
- Na stronie przyprawionej układamy oscypka w plastrach, kostkach to bez różnicy. Jeśli mamy też inny ser to również wsadzamy go do środka
- Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy kotleta dokładnie do okoła. Odlewamy nadmiar oleju lecz nie cały podlewamy wodą solimy kotlety i zaczynamy dusić nasze zawijance
- W tym momencie chwytamy za rondel i robimy sos. Dwie łyżki masła 5 całych ząbków czosnku w skorupce ląduje w maśle. Wysmażamy czosnek następnie wyławiamy i odkładamy na spodek by ostygnął.
- Zdejmujemy chwilowo rondel z palnika.
- Mieszamy masło ze śmietaną kremówką. Ostrożnie bo masło jest gorące.dodajemy dwie łyżki majonezu i łyżkę chrzanu ( mowa tu o zwykłym chrzanie do smarowania kanapek) Przyprawiamy szczypiorkiem oraz cząbrem, dodajemy połowę rosołka i wstawiamy ponownie na palnik. Obieramy czosnek z lupin i dodajemy go z powrotem do rondla
- Woda z mięsa zdążyła się zredukować więc zalewamy je naszym sosem Dusimy aż mięso zmięknie i można podawać do stołu
Podawałem zwyczajnie tradycyjnie z pyrami. Możecie po odsedzeniu na maśle z koperkiem je podsmażyć będą lepsze
Smacznego i do zobaczenia już wkrótce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz