Przystawka Danie Sałatka
Witam
Wiem post miał się ukazać w niedziele a mamy już wtorek .
Lecz wiecie jak to jest gdy ktoś z naszej rodziny obchodzi uroczystość urodzin lub imienin
Nie ma czasu na nic ... aczkolwiek udało mi się na to przyjęcie przygotować kilka potraw więc tragedii nie ma. Ja pogotowałem a Wy dostaniecie trzy w jednym ;)
No to zaczynamy
Jak to do cholery nazwać wspólnie ... dania na imprezę... kiczowato brzmi... może...a dobra nazwiemy wszystko pojedynczo
PRZYSTAWKI - ROLOWANE SZYNKI Z OLIWKAMI
Naukładałem na wszystko kabanosa suszonego bo go uwielbiam. Nie interesuje mnie, że nie pasuje do reszty :D Po za tym nie bylo miejsca na stole więc trzeba było poupychać :P
Miałem trzy szynki :
parmeńską
szwarcwaldzką
speck czyli włoski boczek
Propozycja rolady :
ser kozi z suszona papryką i suszonymi pomidorkami z bazylia
Oliwki zielone oraz czarne z odrobina kaparów
Szynka parmeńska z serem pleśniowym ( jaki chcecie ) i szparagami
- tofu marynowane, papryka, szparagi, jogurt z pietruszką
Ostatnie to propozycja internetowa nie jadłem ale już nie długo na pewno spróbuje
KURCZAK PROWANSALSKI
SKŁADNIKI :
Wiadomo Kurczak :) ja miałem 14 pałeczek
2/3 duże ząbki czosnku
sok z limonki
PRZYPRAWY :
sól morska
pieprz ziołowy
oliwa
Zazwyczaj w skład mieszanki ziół prowansalskich wchodzi:
- oregano
- cząber
- majeranek
- tymianek
- rozmaryn
- estragon
czasami dodatkowo:
- liść laurowy
- koper
- trybula
- mięta
PRZYGOTOWANIE :
Bierzemy dużą plaskom miskę i wkładamy do niej umytego i osuszonego kurczaka
W mniejszej miseczce przygotowujemy marynatę 4 łyżki oleju, posiekany czosnek, wszystkie przyprawy [ ja sypałem na oko i powiem jedno nie żałujcie sobie ;) ]. Na koniec skrapiamy sokiem z połówki limonki
Marynatę wlewamy do kurczaka i dokładnie maglujemy tak by każde udko było doskonale pokryte ziołami. Następnie wkładamy pod przykryciem do lodówki na całą dobę
Pamiętajcie by spróbować marynatę czy jest dostatecznie słona
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
SKŁADNIKI :
tuńczyk - świeży lub z puszki - ja dodałem dwie puszki tuńczyka w sosie własnym
Papryka konserwowa 3/4 średniej wielkości słoika
3 torebki ryżu parabolicznego ( 600g)
kukurydza dwie kolby ugotowane lub cała puszka
ogórek kiszony - 3 duże ogórki powinny wystarczyć
Majonez Helmans
PRZYPRAWY :
Świeżo zmielony pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE :
Do osłodzonej wrzącej wody wrzucamy nasze dwie kolby kukurydzy. Po ugotowaniu nasionka odłączamy od kolby i przesypujemy do miski Nastawiamy rownież wodę osoloną na ryż. Po ugotowaniu stawiamy go np. przy uchylonym oknie, ponieważ musi ostygnąć
Kroimy ogórka, paprykę w kostkę i przedkładamy do miski z kukurydzą
Dodajemy do miski resztę składników, ostudzony ryż oraz tuńczyka. Jeśli jest to ten z puszki odsączamy nadmiar zalewy. Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawiany i gotowe
Nie jest to jak widzicie nic nadzwyczajnego. Każdy może przygotować te przekąski, sałatkę oraz kurczaka. Moja rada na dziś : Bawcie się smakami i nie bójcie się ryzykownych połączeń słodkich z ostrymi ; kwaśnych z słonymi itd. Ilu ludzi tyle pomysłów za to kocham kulinaria.
Miłego dnia, smacznego i zapraszam na jutrzejsze danie jedno garnkowe które miało być w niedziele.
Serdecznie zapraszam do przeczytania ;) To będzie mój autorski eksperyment smakowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz