środa, 18 marca 2015

BUŁA SCHABOWA

Witajcie
Zapraszam serdecznie na czysty spontan. Moja lodówka świeci pustkami, obecnie jest w hibernacji.
Czeka aż ruszę 4 litery do sklepu i ją zapełnię. Tymczasem pora obiadowa zbliża się wielkimi krokami ... wręcz ogromnymi. Domownicy szumią "gdzie obiad !", aż na suwa się na język soczyste "w dupie" No ale nadszedł ten moment że albo coś zrobię albo też na obiad jadł będę kanapki . Kanapki ? właśnie wpadłem na pomysł czegoś al'a subway . Spojrzałem się mojej lodówce prosto w światło. Ona w odpowiedzi zamigała, po czym wywlekłem z niej wszystko co mam. Gra rozpoczętą jesteście świadkami przepisu który robię i pisze jednocześnie więc może być ciężko strawne. Nie martwił bym się jednak na zapas bo słynę z gotowania improwizowanego. Zaczynajmy !

BUŁA SCHABOWA
4porcje

SKŁADNIKI :
0,5kg schabu ewentualnie 3 piersi z kurczaka (średnie)
3 łyżki masła
sos sojowy
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki carry
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
cząber do smaku
pół rosołku wołowego
garść grzybów suszonych
jedna młoda okrągła cukinia
4 pół-bagietki ( polecam bo nie są za grube i nie jemy wtedy bułki z farszem, a farsz z bułką )
DIP :
250g serku typu philadelphia

10/15 dag startego ser żółtego 
1,5 łyżki chrzanu ( nie zbyt pikantnego )
2 łyżki majonezu
pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE :


  • do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody wrzucamy grzyby, pokrojone w paski mięso gotujemy tak  około 10 min. W połowie gotowania wrzucamy 1/2 kostki wołowej
  • W czasie 10 minut gotowania przygotowujemy dip.Siekamy koperek po czym do miski dodajemy wszystkie składniki. Łączymy całość łyżką i odkładamy
  • Kroimy cukinie w plasterki wraz ze skórą( nie za grube,  tak by na każdej bułce wylądowały 4 plastry ) i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stronOdcedzamy mięso nad garnkiem. Stapiamy masło, dodajemy z durszlaka mięso i grzyby wsypujemy  wszystkie przyprawy + parę kropel sosu sojowego i smażymy.
  • Po chwili zalewamy wszystko 1/3 odlanego wywaru. Po wyparowaniu dolewamy ubytek. Na koniec gdy mięso jest już mięknie a woda odparowała prawie maksymalnie nadszedł moment na nałożenie wszystkiego na bagietki
  • Bagietki ciachamy wzdłuż smarujemy obie strony dipem układamy mięso z grzybkami, plastry cukinii, znowu trochę mięsa, zamykamy  i wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika
  • Na koniec delektujemy się smakie bagietki :) 
JEST DOBRE ! SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz