środa, 11 marca 2015

GAR KLUCH ala' MANDARYNKA

Witajcie
Trochę mnie nie było... prawie tydzień ! Sam się zdziwiłem że tak sobie zaniedbałem Was.
Wracam do normalności i do 3 dni od poprzedniego posta będzie ukazywał się kolejny.
Mam w zanadrzu kilka przepisów więc nie muszę się martwić że braknie materiału ;)
Dobra dość tych ogłoszeń parafialnych idźmy z tym koksem
Dziś coś mojego. Wiadomo standard że moj przepis ale z tego jestem bardzo dumny. Dlaczego ? To proste nakarmiłem nim już sporo osób i nie spotkałem się jeszcze z negatywną opinią. BA! ludzie proszą o dokładki. To mnie motywuję do ulepszania tego dania. Najwyższy czas napisać go Wam
Zapraszam do próbowania


GAR KLUCH ala' MANDARYNKA

SKŁADNIKI :
6 porcji

1kg mielonego POLECAM wymieszać wołowe z indyczym
Paczka makaronu np. rurki
wywar około 300ml kostka wołowa/ rosół wołowy
3/4 szklanki jogurtu gęstego
pęczek natki pietruszki
dwie marchwie
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 mandarynki OBOWIĄZKOWO SŁODKIE
odrobina soku z limonki + starta skórka
łyżeczka lubczyku
kieliszek (25ml) majeranku
3/4 kieliszka(25ml) carry
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli

    PRZYGOTOWANIE :

  • Wstawiamy wodę na makaron w dużym garnku solimy łyżkę i wlewamy olej by makaron się nie posklejał (2 łyżki )
  • Na drugim palniku smażymy mięso mielone, drobimy je a tłuszcz powstały z smażenia odlewamy do miseczki
  • Odpalamy kolejny palnik i na łyżce masła oraz łyżce oliwy szklimy 2 min cebule. Następnie dodajemy posiekany czosnek wsypujemy połowę odsypanej miarki carry resztę odkładamy na potem jeszcze tylko szczypta chili chwilę smażymy jeszcze i odkładamy do miseczki
  • Gdy mięso zmieni już kolor i jest gotowe odkładamy gdzieś na blat i każemy mu czekać na odpowiedni moment

  • Na patelni ląduje tym czasem marchew (w kostce)  podlewamy ją wcześniej odlanym tłuszczem z mięsa mielonego i smażymy dolewamy co chwila ubytek wody
  • Makaron dochodzi lub jeśli uwijałeś się szybko jest już gotowy. Odcedzamy na cedzak po czym ląduje znowu w garze z tą różnica że już sam bez wody :) dolewamy do niego polowe wywaru wołowego (150ml) dodajemy mięso i zostawiamy na chwile
  • Tymczasem sprawdzamy czy marchew zmiękła jeśli już prawie jest miękka to dolewamy resztę wywaru wołowego i dokładamy naszą cebule która już się dość naczekała

  • Nadszedł czas by udusić przyprawy polowa natki pietruszki drobno posiekanej, połowa miarki majeranku oraz lubczyk. Do tego papryka słodka mandarynka w kostce wraz z sokiem skórką z limonki

  • Zabieramy się za roboty wykończeniowe. Do rondla dodajemy wszystko co nam pozostało czyli : reszta carry, reszta majeranku, papryka ostra, pozostała natka pietruszki, majonez, jogurt kapka wody, szczypta przyprawy czosnkowej i chilli. Łączymy wszystko trzepaczką podgrzewamy kolejno wlewamy do makaronu Całość mieszamy z marchewką (zdj obok) Mieszamy całość gotujemy mieszając cały czas w naszym kotle i ...


     WUALA ! GOTOWE ! SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz