czwartek, 5 marca 2015

KURCZE TAJSKIE

Witajcie
Nadszedł czas na kolejny przepis. Oczywiście własnej inwencji twórczej.
Do jego powstania przyczyniła się porażka z tworzeniem dipu słodko-ostrego z chili.
Do owego dipu potrzeba sporo cukru, a ja przesadziłem z gotowaniem czego wynikiem była wielka bryłka na pewno nie sosu. Stworzylem "karmel" tyle że z chili. Poprzedniego dnia troche się oszukalem. Bo więcie moja domena wszystko stworz sam. Użylem do posmarowania spodu pizzy gotowego już sosu od pudliszki :) meksykańskiego. Została mi ... ja wiem ... polowa sloika ? Coś kolo tego. Spojrzałem na mojego cukierka chili, bo jakimś trafem wylądował w lodówce a nie w koszu i sos pudliszki po czym stwierdzilem - Dobra zrobmy coś z tego. I tak powstało

KURCZE TAJSKIE


5 porcji
SKŁADNIKI :
5 kawałków kurczaka (nogi)
sól i przyprawa czosnek do natarcia nóżek
pieczarki 40dag
1/2 papryki zielonej
czerwona cebula
2 ząbki czosnku - posiekany
sos sojowy ciemny
Sos meksykański
Pomidor malinowy
800g ryżu ( brązowy lub biały )
DIP CHILI :
5 papryczek chili
50 ml octu jabłkowego
25 ml octu spożywczego (standardowy)
Może być tylko zwykły jeśli nie mamy innego. Polecam rownież ocet chiński
ząbek czosnku- drobno posiekany
łyżeczka startego imbiru lub w proszku
7 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE :
  • Na początek nacieramy nogi solą i czosnkiem. Rozgrzewamy oliwę po czym opiekamy kurczaka z obu stron. Zanim to zrobimy dobrze mieć przygotowane już wszystkie składniki
  1. Chili oczyszczone z pestek i drobno posiekane
  2. pieczarki obrane pokrojone w plastry
  3. papryka pokrojona w drobna kostkę
  4. pomidor pokrojony w kostkę
  5. czerwona cebula poszatkowana

    • W momencie gdy opiekamy kurczaka (bardzo dokładnie podkreślam ) przygotowujemy Dip
    • Papryczka wraz z czosnkiem loduje w rondelku. Chwile podpiekamy i wlewamy ocet dodajemy imbir oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy 5 min nie więcej
    • Po tym czasie zalewamy kurczaka wodą wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz delikatnie dosalamy. Po jednym cyklu dolania odparowanej wody wrzucamy pieczarki
    • Zajmujemy się teraz kolejna częścią sosu. Zeszklimy cebule z czosnkiem dodamy w kolejnym etapie paprykę wraz z pomidorem. Dosalamy podlewamy delikatnie wodą po czym łączymy z dipem chili. Do całości dodajemy sos gotowy ze słoiczka wlewamy łyżkę sosu sojowego i czekamy aż kurczak zmięknie w swojej zalewie
    • Gdy kurczak jest prawie rozpływający się w ustach dodajemy sos do kurki i gotujemy nie więcej niż 5 min




    Całość podajemy z ryżem. Naprawdę wybornie to smakuje. uwielbiam takie sosy. A by nie wyjść na narcyza to powiem tylko tyle że zgodzilo się z tym 5 osob ktore owym daniem nakarmilem ;)
    SMACZNEGO I DO KOLEJNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz