Mam przed oczami rownież wizje kilku różnych odmiennych sosów podanych z wszelakimi makaronami. Wychodzi więc na to, że szykuje nam się seria. Oczywiście rozciągnięta w czasie by nie wprowadzić monotonii. Dobra zaczynamy bez większej zwłoki
MAKARON ZALANY SUSZONYM POMIDOREM
SKŁADNIKI :
4 porcje
makaron typu włoskiego ( ja miałem zwykły ale nie polecam )
1/2 słoiczka pomidorów suszonych około (130g )
mięso mielone indycze
pęczek bazylii azjatyckiej
15 pomidorków koktajlowych czerwonych
2 ząbki czosnku
1/2 chilli bez pestek bardzo drobno posiekane
suszone oregano
łyżka masła
łyżka oliwy
papryka wędzona w proszku
3 cebule dymki
3 łyżki śmietany
ser parmezan
(sok pomidorowy )
PRZYGOTOWANIE :
- Smażymy mięso mielone i na osobnej patelni rozgrzewamy masło z oliwą
- na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane dymki. Gdy zmieni się kolor na zloty dorzucamy posiekany czosnek z dodajemy suszone oregano w przeliczeniu jedną łyżeczkę. Odkładamy patelnie na bok
- do garnka wrzucamy pomidorki i zalewamy szklanką wody gotujemy pod przykryciem okolu 30 min
- W tym czasie pokrojone pomidorki suszone lądują na patelni. Nie dodajemy tłuszczu ponieważ są już one we własnej zalewie. Dokładamy po chwili chilli i smażymy 5 min często mieszając.
- odrobinę gorącej wody mieszamy ze śmietaną by się niezażyła dodajemy łyżeczkę suszonej papryki w proszku i dolewamy całość do gotujących się pomidorów
- Delikatnie posiekaną bazylie dodajemy pod koniec gotowania do pomidorów jednocześnie soląc je do smaku i słodząc ( szczypta cukru wystarczy )
- Nastawiamy wodę na makaron
- Wszystko prócz mięsa loduje w jednym garnku/pojemniku i zostaje tylko z blenderować. jeśli wyjdzie papka wystarczy podlać sokiem pomidorowym.
- sos wraca z powrotem na mały ogień i w tym czasie gdy czekamy na makaron ścieramy na tarce parmezan
Życzę smacznego i zapraszam na kolejne potrawy w moim wykonaniu już niedługo. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz