piątek, 19 czerwca 2015

BAZYLISZEK


Witajcie !
Dziś krótko, ale treściwie. Jedno z moich ulubionych ziół w połączeniu z makaronem spaghetti to jedna z nie wielu rzeczy jaka nigdy nie brzydnie. Przynajmniej w moim wypadku. Mowa oczywiście o bazylii, a raczej pesto z tejże roślinki. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 10 min i tylko dlatego że makaron trzeba ugotować. Składników jest tak niewiele że każdy może sobie przyrządzić to danie.


PESTO BAZYLIOWE

Makaron spaghetti polecam brązowy i nie kupujcie zbyt grubego
pęczek bazylii
spora ilość oliwy lałem na oko ale powiem od razu że musi mieć to dość płynną konsystencje nie polecam papki bo ciężko Wam będzie połączyć pesto z makaronem
oprócz tego dodaję jeszcze 2 do 4 ząbków czosnku w zależności jaką danego dnia chce uzyskać intensywność owego smaku
możecie dodać orzeszki, płatki migdałów lub np pistacje na oko jedna garstka
sól pieprz do smaku
niekiedy ser gorgonzola
polecam parę listków mięty do wzbogacenia smaku
wszystko potraktować blenderem
i gotowe


na talerzu posypać kiełkami np. rzodkiewki oraz świeżo startym parmezanem lub jakimś słonym wyrazistym serem

polecam do pesto zamiast zwykłego sera dodać pleśniowy słony

Smacznego. Do kolejnego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz