sobota, 6 czerwca 2015

KOKOSOWY NALEŚNIK

Witajcie
Dzisiaj zagości naleśnik wszystkim bardzo dobrze znany. Tym razem będzie to coś słodkiego
Jutro oczekujcie placka po węgiersku ;). Natomiast teraz przejdziemy do konkretów




NA 10 NALEŚNIKÓW


jedno jajko
1 i 1/2 szklanki maślanki
10 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakaa
pół łyżeczki cynamonu
cały cukier wanilinowy
kandyzowane jabłka
mus malinowy/lub dżem
wiórki kokosowe lub świeży miąższ kokosa
2/3 serki kokosowe
mleko z kokosa do polania




Przepis na kandyzowane owoce

Samodzielne zrobienie kandyzowanych owoców nie jest skomplikowane. Potrzebne będą do tego ulubione owoce np. jabłka, cukier, woda, rondelek. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki lub w kostkę. Rozpuść w wodzie cukier, tworząc w ten sposób syrop cukrowy. Cukru powinno być nieco więcej niż wody. Rondel z syropem cukrowym postaw na wolnym ogniu. W momencie zagotowania syropu wsyp owoce. Należy je gotować w cukrze i wodzie do chwili, gdy zmienią barwę na brązową. Wówczas należy zdjąć je z ognia i odstawić do ostygnięcia.


PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW


Proponuje w pierwszej kolejności przesiać mąkę by nie powstały grudki podczas łączenia z maślanką

Z maki, maślanki, jajka kakaa, cukru wanilinowego, cynamonu, proszku wyrobić ciasto
wsypać w pierw mąkę a maślankę dolewać wolno by wszystko idealnie się ze sobą połączyło

Na rozgrzaną patelnie najlepiej naleśnikową rozprowadzić pędzelkiem odrobinę oliwy

Reszta to już wasza inwencja twórcza możecie skorzystać ze składników które wam podałem lub użyć własnych

Mi pozostaje zaprosić Was na jutro i życzyć smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz