wtorek, 16 czerwca 2015

CZTERY SERY


Witajcie
Trochę już minęło od poprzedniego posta więc najwyższy czas zaserwować wam coś porządniejszego. Padło na zapiekankę serową. Jeżeli jak ja uwielbiasz wszystko co jest z serem to zapraszam ;)



SKŁADNIKI:




500g makaronu np.rurki
20 dag sera startego żółtego
60g śmietany gęstej
serek topiony kostka
3 szklanki mleka
posiekany szczypiorek
ser pleśniowy słony
parmezan świeżo starty do posypania

do podania z:
40dag mięsa indyczego zmielonego
2 żółte papryki
sok z pomidorów 1/3 małej buteleczki
średniej wielkości młoda cukinia
świeża kolendra
3 ząbki czosnku
drobno posiekane 3 papryczki jalepeno
4 łyżki pesto z bazylii:

pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, orzeszki ziemne, sól pieprz, ząbek czosnku,  Wszystko blender-ujemy


PRZYGOTOWANIE:

Do mleka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy. Rozpalamy pod rondelkiem ogień i dodajemy pokrojony w kostkę ser topiony, gdy się roztopi dodajemy dodajemy szczypiorek

Zalewamy ugotowany makaron powstałą konsystencją. dodajemy tarty ser oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy, całość wystarczy potraktować świeżo zmielonym pieprzem i wlożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na max 20 min

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa wraz z czosnkiem, na koniec zalewamy sokiem pomidorowym i dodajemy kolendrę ( garść)

Na osobnej patelni smażymy mięso po czym dodajemy do niego 4 łyżki pesto z bazylii oraz sół z pieprzem do smaku

łączymy obie patelnie ze sobą gdy warzywa będą już miękkie. Całość doprawić kurkumą by nabrało żółtawego koloru. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz posypać kluski parmezanem 

SMACZNEGO! Zapraszam już niedługo na coś słodkiego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz