Witajcie
Trochę już minęło od poprzedniego posta więc najwyższy czas zaserwować wam coś porządniejszego. Padło na zapiekankę serową. Jeżeli jak ja uwielbiasz wszystko co jest z serem to zapraszam ;)
SKŁADNIKI:
500g makaronu np.rurki
20 dag sera startego żółtego
60g śmietany gęstej
serek topiony kostka
3 szklanki mleka
posiekany szczypiorek
ser pleśniowy słony
parmezan świeżo starty do posypania
do podania z:
40dag mięsa indyczego zmielonego
2 żółte papryki
sok z pomidorów 1/3 małej buteleczki
średniej wielkości młoda cukinia
świeża kolendra
3 ząbki czosnku
drobno posiekane 3 papryczki jalepeno
4 łyżki pesto z bazylii:
pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, orzeszki ziemne, sól pieprz, ząbek czosnku, Wszystko blender-ujemy
PRZYGOTOWANIE:
Do mleka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy. Rozpalamy pod rondelkiem ogień i dodajemy pokrojony w kostkę ser topiony, gdy się roztopi dodajemy dodajemy szczypiorek
Zalewamy ugotowany makaron powstałą konsystencją. dodajemy tarty ser oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy, całość wystarczy potraktować świeżo zmielonym pieprzem i wlożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na max 20 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa wraz z czosnkiem, na koniec zalewamy sokiem pomidorowym i dodajemy kolendrę ( garść)
Na osobnej patelni smażymy mięso po czym dodajemy do niego 4 łyżki pesto z bazylii oraz sół z pieprzem do smaku
łączymy obie patelnie ze sobą gdy warzywa będą już miękkie. Całość doprawić kurkumą by nabrało żółtawego koloru. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz posypać kluski parmezanem
SMACZNEGO! Zapraszam już niedługo na coś słodkiego ;)
Trochę już minęło od poprzedniego posta więc najwyższy czas zaserwować wam coś porządniejszego. Padło na zapiekankę serową. Jeżeli jak ja uwielbiasz wszystko co jest z serem to zapraszam ;)
SKŁADNIKI:
500g makaronu np.rurki
20 dag sera startego żółtego
60g śmietany gęstej
serek topiony kostka
3 szklanki mleka
posiekany szczypiorek
ser pleśniowy słony
parmezan świeżo starty do posypania
do podania z:
40dag mięsa indyczego zmielonego
2 żółte papryki
sok z pomidorów 1/3 małej buteleczki
średniej wielkości młoda cukinia
świeża kolendra
3 ząbki czosnku
drobno posiekane 3 papryczki jalepeno
4 łyżki pesto z bazylii:
pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, orzeszki ziemne, sól pieprz, ząbek czosnku, Wszystko blender-ujemy
PRZYGOTOWANIE:
Do mleka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy. Rozpalamy pod rondelkiem ogień i dodajemy pokrojony w kostkę ser topiony, gdy się roztopi dodajemy dodajemy szczypiorek
Zalewamy ugotowany makaron powstałą konsystencją. dodajemy tarty ser oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy, całość wystarczy potraktować świeżo zmielonym pieprzem i wlożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na max 20 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa wraz z czosnkiem, na koniec zalewamy sokiem pomidorowym i dodajemy kolendrę ( garść)
Na osobnej patelni smażymy mięso po czym dodajemy do niego 4 łyżki pesto z bazylii oraz sół z pieprzem do smaku
łączymy obie patelnie ze sobą gdy warzywa będą już miękkie. Całość doprawić kurkumą by nabrało żółtawego koloru. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz posypać kluski parmezanem
SMACZNEGO! Zapraszam już niedługo na coś słodkiego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz