wtorek, 9 czerwca 2015

GULASZNIKOW Z PLACKIEM


Witam Was bardzo serdecznie
Przygotowałem placka z gulaszem i dziś się nim z wami podzielę, oczywiście nie dosłownie ;) Miałem ochotę na placka już od dłuższego czasu, a co do mięsa to jestem chętny zawsze i wszędzie. Trochę czasu minęło od poprzedniego posta, ale to ze względu na to że stołowałem się w restauracjach. A zupa jarzynowa przygotowana przez moją mamę to nie jest dobry kandydat na posta.
Do gulaszu możecie użyć zwykłego mięsa z wieprza lecz ja osobiście polecam te z wyższej półki tzn. jagnięcinę, sarninę, lub jelonka. Przepis będzie z mięsem wieprzowym. Jeśli chodzi o obróbkę pozostałych kandydatów na przepis, polecam stronę internetową Okrasa łamie przepisy. Ten facet jest zupełnie jak ja, kompletnie w nosie ma czy dane składnik do siebie pasują, porostu je ze sobą łączy. Za to go lubię. Z doświadczenia wiem, że długich wstępów nie chce się czytać, więc już zaczniemy konkrety



SKŁADNIKI:










0,5 kg mięsa wieprzowego
puszka pomidorów krojonych
1 mała cukinia ( jak z obrazka )
papryka
3 papryczki chilli
dwie cebule
połowa główki czosnku
20 dag pieczarek chyba że macie świeże grzyby to jak najbardziej
4 ogórki kiszone
łyżka miodu
kieliszek karmelowego likieru /lub 100ml whiskey
PRZYPRAWY:
chilli
świeży pieprz
kminek
papryka słodka
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
opcjonalnie do smaku mielona kolendra oraz do aromatu świeże gałązki świerku [ jeśli gotujemy nad ogniem w warunkach polowych nie może być bez tego ;) ]
NA PLACKA:
Do tego 2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
i mniej więcej polowa szklanki mąki pszennej
sól
pieprz
starty czosnek przesmażony na smalcu z wędzonym boczkiem
4 łyżki jogurtu /lub śmietany
2 jajka


PRZYGOTOWANIE:

no dość głębokiej patelni roztapiamy sporą ilość masła, po czym smażymy cebulę z całymi ząbkami czosnku, całość przyprawiamy po chwili łyżką kminku oraz garstką pieprzu. Posiekaną paryczke wraz z pestkami dokładamy na środek rozgarniętej cebuli, ma się przypalić odrobinę po czym zalewamy likierem /lub whiskey, gotujemy minute i zalewamy szklanką wody

Na drugiej patelni przesmażamy około 2 minuty ( łącznie ) nasze mięso. Zawartość głębokiej patelni wraz z mięsie ląduje w dużym garze. Zalewamy wodą na oko tak jakby miała gotować się spora ilość zupy. Dodać przyprawę chilli i dusić pod przykryciem

W tym czasie kroimy cukinie bez skory ale z pestkami jeśli mamy młodą, w plastry siekamy pieczarki i dokładamy do gotującego się wywaru. dodać ziele angielskie i liścia po czym zostawić wszystko sememu sobie. Kontrolujemy tylko ubytek wody

Podczas duszenia nie dodawać żadnych kwaśnych składników bo mięso stwardnieję. Możemy posiekać ogórka na potem oraz przygotować zasmażkę z posiekanej papryki w pomidorach przyprawionej tymiankiem oraz łyżką miodu z 150 ml śmietany gęstej

W tym czasie ścieramy ziemniaki. Gdy już to zrobimy dodajemy wszystkie składniki na placka i mieszamy. Na brytfance rozsmarowujemy margarynę i wlewamy ciasto na placki  uprzednio odlewamy nadmierną ilość wody. Wstawić na około 1 i 20 min do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni

Gdy mięso jest miękkie odkrywamy garnek dodajemy zasmażone pomidory i część ogórka dodajemy soli, pieprzu, jeśli trzeba jeden rosołek by uzyskać odpowiednią słoność. Nadmiar wody musi odparować jeśli jeszcze się to nie stało. Możemy dodać dwie kromki chleba który rozgotuję się i zagęści nasz sos. Broń Boże nie zagęszczać mąką

Podajemy z polaną na wierzchu śmietaną i posypujemy pozostałym ogórkiem SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz