Grillowana kukurydza w kolbie i zewnętrznych liściach, podawana z
masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym
pieprzem. To coś co jadłem tylko raz. Zastanawiałem się co mogę zjeść na nadchodzącym sobotnim grilowaniu. Wybór jest oczywisty, skoro się już zdrowo odżywiam to na pewno lepsze od ociekającej tłuszczem kiełbasy. To swego rodzaju alternatywa dla znudzonych tym samym grilujących
SKŁADNIKI:
• 2 kolby kukurydzy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Usunąć
zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka liści najbliżej
otaczających kolby. Oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, odsunąć na
chwilę liście i posypać kolby solą oraz pieprzem. Z powrotem otulić
kolby liśćmi i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu
elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego kukurydzę
można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut).
Grillować
aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej
strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. Mniej więcej
w połowie grillowania odwinąć liście, odsłaniając ziarna i umożliwiając
ich zrumienienie się. W międzyczasie przygotować masło pietruszkowe.
Wymieszać miękkie masło z natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku.
Posmarować masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej
miseczce.
Smacznego i zapraszam na kolejna dawkę smaku, mam nadzieje szybciej niż do tej pory.
Piszę się :D
OdpowiedzUsuń