wtorek, 2 czerwca 2015

KUR Z PASIEKI


Witajcie
Obiecany kur nadchodzi. Do tego w bonusie doszła nie planowana kapusta mojej babci. Pierwotnie takiego kurczaka sadzałem na butelce bo widziałem masę tego typu pomysłów na internecie. Pierwszy raz w kuchennych rewolucjach Magdy Gessler. Jak dla mnie jest to z deka przereklamowana. Piwo wydostaje się z butelki tylko do pewnego minimalnego stopnia. lepiej ułożyć kura w naczyniu żaroodpornym i co jakiś czas samemu polewać ptaka. W ten sposób rzeczywiście poczujemy ten smak palonego piwa. W przypadku sadzania go na butelce kompletnie nie wyczuwam nawet krzty piwnego smaku, ale to moje odczucia. Co prawda nie przygotowałem go tym razem w piwie lecz musiałem poruszyć tą kwestie. Bez dalszego zwlekania przejdźmy do listy zakupów koniecznych:









SKŁADNIKI:

cały kurczak około 2 kg
miód - użyłem wielokwiatowego
gałka muszkatołowa
papryka słodka
natka pietruszki
czosnek
koncentrat
papryka chilli
rozmaryn














Kurczaka należy dokładnie wypukać i osuszyć następnie w półmisku mieszamy ze sobą 5-6 łyżek miodu i 3-4 koncentratu do tego zestawu dodajemy łyżeczkę chilli oraz gałki muszkatołowej

Smarujemy kurczaka pod skórą 1/3 powstałej marynaty następnie wpychamy rownież pod skórę posiekaną natkę pietruszki

Resztą marynaty smarujemy kurczaka bardzo dokładnie i posypujemy papryka słodką czosnkiem oraz odrobiną rozmarynu

całość ląduje do lodówki przynajmniej na 12h

Kolejnego dnia wstawiamy kura do piekarnika w 190 stopniach co 15 minut polewamy sosem który się utworzy. Nie spojrzałem na zegar i nie wiem ile dokładnie go piekłem coś koło 1,5h 













KAPUSTA:


Główka młodej kapusty
kmin rzymski
boczek wędzony
kiełbasa
kawałek słoniny
pieprz świeży
sól
4 łyżki masła
świeży lubczyk garść
liść laurowy
ziele angielskie
papryka słodka i ostra
koperek

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować i wrzucić na rozgrzane masło, przesmażyć dodając kminek i świeży lubczyk i następnie zalać litrem wody

Do kapusty dodać przesmażoną kiełbasę z boczkiem oraz wytopioną słoninę (skwarki)

wsypać świeży pieprz, ziele angielskie (kilka ziaren)  i dodać pare liści laurowych

Przyprawić solą pieprzem mielonym oraz papryką słodką i ostrą

dodać jeden rosołek, wsypać koperek  i dusić do miękkości dolewając zbytnio odparowującą wodę

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz