czwartek, 25 czerwca 2015

CIASTO Z TRUSKAWKAMI & MUS TRUSKAWKOWY


Witajcie
Zajęło mi trochę dłużej przygotowywanie tego posta niż napisałem ostatnia, ale za to dostaniecie mały bonusik. Prócz obiecanego przepisu na truskawkowe ciacho dołączyłem jeszcze mus truskawkowy. Zapraszam


SKŁADNIKI:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI



800 g truskawek
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka w temp. pokojowej
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
oraz: cukier puder


MUS TRUSKAWKOWY




800-1000g truskawek
0,7 litra mleka 0,5-1,5 procent
4-5 łyżek cukru
pół jogurtu gęstego
opcjonalnie pół na pół miodu i cukru
Można zmniejszyć odrobinę proporcje jeżeli chcemy cześć truskawek dodać pokrojonych do przygotowanego już musu
musu wychodzi na około 10 szklanek jak ze zdjęcia
można posypać przy podaniu płatkami kukurydzianymi



PRZYGOTOWANIE MUSU



Wszystko należy potraktować blenderem lub innym tego typu sprzętem


PRZYGOTOWANIA CIASTA:


 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  formę wysmarować masłem. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ciasto: Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 - 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO !



1 komentarz: