Od wstępu od razu się wytłumaczę dlaczego nic nie ukazywało się w ciągu dwóch ostatnich dni
Sprawa jest prosta ,a raczej dokładniej ujmując zrozumiała. Staram się otworzyć własną restaurację co za tym idzie ? Masa roboty papierkowej, znalezienie lokalu sanepid i wiele wiele innych. Ktoś kto otwierał własne biznes w kierunku gastronomi ten Wie o czym mowa, inni muszą mi zaufać że jest tego multum. Z uwagi iż zaniedbałem dwa dni w weekend prócz spisu rybnego pojawi się coś ekstra.
Teraz zapoznajcie się z przepisem robionym na szybko powód powyższy obejmuje też sferę gotowania. Teraz łapcie to :
BUŁA TATARA 4 porcje
SKŁADNIKI:
bagietki 3/4 te krótkie powiedział bym jedno osobowe /lub jedną wielgachną
pieczarki 30 dag
170 ml mleka mało tłustego
tymianek
sól pieprz
starty ser 30/40 dag
SOS TATARSKI:
2 średnie ogórki kiszone
1/2 filiżanki marynowanych grzybków
1/4 cebuli
opcjonalnie - 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
1 gałązka natki pietruszki
2 wiązki szczypiorku
2 łyżki gęstej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli morskiej i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie sosu tatarskiego polega na posiekaniu wszystkich składników i ich wymieszaniu ze sobą. Najszybciej składniki można posiekać w rozdrabniaczu, ewentualnie w melakserze, jeśli nie posiadamy to tradycyjnie nożem
- Do pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojone na kilka kawałków ogórki kiszone, odcedzone grzybki, jalapeño jeśli ich używamy, obraną cebulę, listki natki pietruszki, wszystko rozdrobnić.
- Dodać posiekany szczypiorek, śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.
- Do tego na rozgrzanej patelni, z rozpuszczoną łyżką masła, przesmażamy przez jedną minute pokrojone w plastry pieczarki, a następnie zalewamy mlekiem i posypujemy świeżym boć suszonym tymiankiem wedle gustów. Ja dałem łyżeczkę suszonego. doprawić solą i pieprzem i dusić aż praktycznie do minimum wyparuję mleko
- Przekrojone w zadłuż bagietki smarujemy polową sosu tatarskiego, układamy następnie pieczarki po czym posypujemy serem i wkładamy na nie więcej niż 5 min do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 160 stopni
Na koniec plewmy resztą sosu i zajadamy się przepyszną BUŁĄ TATARA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz