Jak Wam obiecałem dziś zagości dynia. Prosta łatwa dla każdego. Jeszcze rok temu nie uwierzycie, nie miałem pojęcia jak smakuje dynia. Do czasu gdy Co tydzień mój szwagier przynosił mi wielkie kilku kilogramowe dynie. Nie miałem pojęcia ile można zrobić dań tylko z jej jednej a co dopiero z trzech. Zacząłem czytać o dyniach jak smakują jakie przyprawy co można z nich ewentualnie zrobić. Pred tym wszystkim jednak samemu skosztowałem kawałek. Stwierdziłem że można zrobić z niej bardzo wiele ponieważ nie ma dominującego smaku. Dlatego zrobimy z niej ciasto a z drugiej strony podamy pikantny gulasz. Nie znam się na innych odmianach, jeszcze. Postaram się nadrobić ubytki w tej kwestii i porównać różnice smaków. Wiadomym jest że wystarczy wpisać w przeglądarce i poznać produkt. Jednakże ja uważam, że zanim sprawdzisz opinie innych najlepiej samemu spróbować i wyrobić własne zdanie. Dopiero kolejnym krokiem jest porównać z tym co piszą, bądź mówią inni
To nie jedyny przepis jaki pojawi się na blogu. Tymczasem przejdziemy już do meritum
ZAPIEKANA DYNIA
4 porcje
SKŁADNIKI :
500 g dyni ( samego miąższu )
2 duże piersi z indyka
30/40 dag świeżych lub mrożonych grzybów (ewentualnie wyparzone suszone wymieszane z pieczarkami )
bulion wołowy 700 ml
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
po dwie łyżeczki carry gałka muszkatołowej mielonej kolendry i mielonego kminu
plus szczypta imbiru, sól i pieprz cayenne
ser pleśniowy ( może być zwykły bree )
- Surową dynię obkroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Grzyby świeże oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Grzyby mrożone rozmrozić na sitku, pokroić na kawałki, osuszyć.
- Cebulę posiekać czosnek przecisnąć .
- Piersi kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem. Wymieszać carry z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową oraz szczyptą imbiru i posypać tym kurczaka, wlać łyżeczkę tabasco, wymieszać ( użyć polowe przypraw a resztę dodać do bulionu )
- Zagotować bulion, dodać część odłożonych przypraw jeśli ich używamy.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować duży garnek żaroodporny
- Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją. po chwili odgarnąć na boki i dodać czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 4 minuty na większym ogniu.
- Dodać grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
- Przełożyć do naczynia, wlać zagotowany bulion, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. 180 stopni. Piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu położyć na wierzch ser ( polecam pleśniowy ja niestety zapomniałem kupić i użyłem zwykłego żółtego ) wlożyć jeszcze na chwile bez przykrycia by ser się przypiekł. Posypcie oliwkami czarnymi. Moja wersja ze zdjęcia jest bez ale próbowałem z i też pycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz