Cześć. Dzisiaj będzie pizza mojej produkcji. W zwiazku z tym że przepis jest dość długi nie będę truł czterech liter zbędnym gadaniem ;)
Pizza a'la beszamel ze szpinakiem
Pizza a'la beszamel ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- pół paczki drożdzy instant
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- łyżeczka soli, cukru i oregano oraz pół łyżeczki pieprzu
- szczypta suszonego lubczyku
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże. olej i mieszamy. Kolejno
wsypujemy przyprawy, dodajemy wodę i ugniatamy ciasto na gładką kulkę.
(jeżeli będzie zbyt kleista dodać odrobinę mąki)
Następnie ciasto pozostawić pod przykryciem na około pół godziny.
Składniki na wierzch pizzy (sos-baza):
- 1/4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka paryki słodkiej
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chilli w proszku & szczypta cukru
Wrzucamy wszystko na patelnię, mieszamy aż do uzyskania gładkiej i treściwej konsystencji i przekładamy do miseczki by przystygło.
Składniki na a'la beszamel:
- 1/4 jogurtu naturalnego
- 3/4 serka topionego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatolowej
- odrobina wody
Do rondelka wlewamy jogurt i wodę, podgrzewamy, dodajemy serek topiony i gałkę muszkatołową i mieszamy trzepaczką aż do zgęstnienia. Odstawiamy by ostygło. (Można zrobić oryginalny beszamel - przepis dostępny na internecie)
Składniki na szpinak:
- 30 dag szpinaku w bryłkach
- 1/3 szklanki wody
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta pieprzu i szczypta chilli
- 2/4 jogurtu naturalnego
Szpinak wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do rozpuszczenia, następnie dodajemy jogurt, drobno posiekany ząbek czosnku i jajko. Wszystko mieszamy do (w miarę) jednolitej masy. Kolejno dodajemy przyprawy (w razie potrzeby dosolić lub dopieprzyć)
Składniki na wierzch:
- 10 dag salami
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
- ser żółty (ile sie tam chce ;d)
- 10 listków bazylii
Przygotowujemy formę na tartę (piekliśmy w tym pizzę i wyszła nam gruba i puszysta) lub blachę.
smarujemy ją olejem i rozprowadzamy ciasto na płaski placek. Smarujemy
go odrobiną oliwy a kolejno sesem-bazą. Kładziemy szpinak a na niego
plastry sera zółtego. Na to wszystko wylewamy nasz a'la beszamel,
uprzednio podsmażonego pomidora i salami. Pomidory posypujemy listkami
bazylii. Pizzę wsadzamy do piekarnika (najlepiej z termoobiegiem)
nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut. Jeżeli spód jest
przyrumieniony to znaczy że danie jest gotowe. Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz