niedziela, 10 maja 2015

PIZZA AL'A BESZAMEL ZE SZPINAKIEM

Cześć. Dzisiaj będzie pizza mojej produkcji. W zwiazku z tym że przepis jest dość długi nie będę truł czterech liter zbędnym gadaniem ;)


Pizza a'la beszamel ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- pół paczki drożdzy instant 
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- łyżeczka soli, cukru i oregano oraz pół łyżeczki pieprzu
- szczypta suszonego lubczyku
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże. olej i mieszamy. Kolejno wsypujemy przyprawy, dodajemy wodę i ugniatamy ciasto na gładką kulkę. (jeżeli będzie zbyt kleista dodać odrobinę mąki)
Następnie ciasto pozostawić pod przykryciem na około pół godziny.

Składniki na wierzch pizzy (sos-baza):
- pół koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka paryki słodkiej
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chilli w proszku & szczypta cukru

Wrzucamy wszystko na patelnię, mieszamy aż do uzyskania gładkiej i treściwej konsystencji i przekładamy do miseczki by przystygło.

Składniki na a'la beszamel:

- 1/4 jogurtu naturalnego
- 3/4 serka topionego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatolowej
- odrobina wody

Do rondelka wlewamy jogurt i wodę, podgrzewamy, dodajemy serek topiony i gałkę muszkatołową i mieszamy trzepaczką aż do zgęstnienia. Odstawiamy by ostygło. (Można zrobić oryginalny beszamel - przepis dostępny na internecie)

Składniki na szpinak:

- 30 dag szpinaku w bryłkach
- 1/3 szklanki wody
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta pieprzu i szczypta chilli
- 2/4 jogurtu naturalnego

Szpinak wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do rozpuszczenia, następnie dodajemy jogurt, drobno posiekany ząbek czosnku i jajko. Wszystko mieszamy do (w miarę) jednolitej masy. Kolejno dodajemy przyprawy (w razie potrzeby dosolić lub dopieprzyć)

Składniki na wierzch:

- 10 dag salami
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
- ser żółty (ile sie tam chce ;d)
- 10 listków bazylii

Przygotowujemy formę na tartę (piekliśmy w tym pizzę i wyszła nam gruba i puszysta) lub blachę.
smarujemy ją olejem i rozprowadzamy ciasto na płaski placek. Smarujemy go odrobiną oliwy a kolejno sesem-bazą. Kładziemy szpinak a na niego plastry sera zółtego. Na to wszystko wylewamy nasz a'la beszamel, uprzednio podsmażonego pomidora i salami. Pomidory posypujemy listkami bazylii. Pizzę wsadzamy do piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut. Jeżeli spód jest przyrumieniony to znaczy że danie jest gotowe. Smacznego ! ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz