środa, 6 maja 2015

CZERWONA ZUPA Z MIĘSEM

Witajcie !
Dziś krótko i treściwie. Zagości dziś u mnie sycąca zupa pomidorowa. Choć nie powinna się tak nazywać bo w istocie z powszechną pomidorówką łączy ją tylko pomidor. Wzbogaciłem mój wywar z jarzyn o parę orientalnych delikatnie korzennych przypraw do tego pieczone warzyw, a całość spaja ryż z mięsem mielonym indyczym. Zacznijmy więc wprowadzenie Was w szczegóły. Tylko dodam że jestem szczęśliwy że coraz więcej ludzi czyta o tym co robię, jest to mega motywujące. No ale dość tego zaczynajmy



CZERWONA ZUPA Z MIĘSEM



SKŁADNIKI :
500 g mięsa zmielonego z indyka
250 g ryżu
lub 300 g makaronu nitki
2 marchewki
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 pietruszka
1 czerwona papryka
nie pełna łyżeczka ziarna kolendry
liść laurowy
pieprz ziarnisty
5 łyżek gęstego jogurtu
łyżka bazylii suszonej
4/5 łyżek koncentratu pomidorowego
wywar z jarzyn lub bulion ( najlepiej smakuje na rosole )
łyżeczka carry
łyżeczka kminku
2 łyżki sosu sojowego
łyżka papryki słodkiej
pół łyżeczki imbiru

PRZYGOTOWANIE :

  • Zawijamy w sreberko cebule osobno obrane ząbki czosnku osobno marchew z pietruszką posypaną ziarnami kolendry dodajemy 5/6 liści laurowych pieprz i szczyptę soli. Takie zawiniątka lądują w piekarniku wraz z papryką ( nie zawiniętą w nic ) na godzinę w temperaturze 190 stopni

  • Gotujemy ryż. Pieczemy mięso mielone na w głębokiej patelni. Gdy mięso zbrązowieje dodajemy łyżkę Bazyli koncentrat pomidorowy i jogurt dosalamy i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej

  • Gotowy rosół przyprawiamy carry, kminkiem, sosem sojowym. papryką słodką, imbirem oraz solą i pieprzem.

  • Gdy warzywa się upieką kroimy wszystkie w kostkę i wrzucamy do garnka dodajemy szczyptę cukru i blender- ujemy na gładką konsystencję. Pozostaje przełożyć do garnka nasze mięso oraz dodać ryż całość przyprawić łyżką bazylii i gotowe

    Jutro czeka Was "Zapiekanka z Dynią ZAPRASZAM !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz