czwartek, 21 maja 2015

KRWAWA GRZANKA

Dobry wieczór czytelniku
Mam dla Ciebie alternatywę na kolacje lub podwieczorek. Masz dość chleba z szynką a Twoja lodówka świeci praktycznie pustkami. Wystarczy że masz w domu masło, chleb i jakąś przyprawę

Pokrój chleb na średniej grubości kromki

Rozpuść łyżkę masła na każde dwie kromki ( jeśli masz margarynę typu delma, rama czy inną tego typu, to nie martw się też się nada )
Na patelnie dodaj łyżkę koncentratu przypadającą na dwie kromki. Masz cztery kanapki to dwie łyżki
Opcjonalnie możesz wsypać przyprawę jeśli nie masz koncentratu: czosnek paprykę słodką, ostrą, carry jak lubisz. Dodaję na ok coś kolo jednej łyżeczki


wymocz kromki z jednej strony w zmieszanym maśle z przyprawą lub koncentratem lub tym i tym
piecz aż lekko się zarumieni, a następnie podpiecz stronę suchą

Podawaj z rozmarynem, bazylią, oregano, lub innym ziołem opcjonalnie pomidor lub papryka i starty ser. Sprósz solą i pieprzem i jedz
MOJA WERSJA :
Chleb wymoczony w maśle koncentrat-owym ze słodką papryką upieczony jak w opisie wyżej
posolony posypany pieprzem oraz rozmarynem, odrobiną przyprawy czosnkowej z dodatkiem świeżego pomidorka lub papryki. Czasami posypuje parmezanem :) Łapcie zdjęcie i szykujcie się na jutrzejsze danie lub dania ;) Na pewno zagości własnej roboty szynka ziołowo musztardowa ZAPRASZAM. BYE MIŁEGO WIECZORU ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz