czwartek, 28 maja 2015

RYBY cz.IV - Ryby słodkowodne

Witam
Dziś już ostatnia cześć Rozpiski rybnej. W kolejnych dniach mam w planach dodać kurczaka pieczonego w tabasco i miodzie, możecie oczekiwać również karkówki i najprawdopodobniej zupy
Przechodząc już do dzisiejszego posta przypomnijmy że mam dla Was 8 ryb słodkowodnych popularnych w Polsce. Krótko ale na temat przybliżę wam z osobna każdy z 8 gatunków niektóre mniej niektóre bardziej znane. Zapraszam ;)


RYBY SŁODKOWODNE cz. II



Węgorz


Zalicza się do ryb słodkowodnych i morskich. Ma wyborne białe, delikatne, jędrne i soczyste mięso, choć jest dość tłusty i ciężkostrawny. Prawie nie ma ości. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia na ruszcie, a najbardziej do wędzenia, Ciekawostka: Łatwiej zdejmuje się skóre z edzonego węgorza jeśli polejemy go spirytusem i zapalimy. UWAGA! krew węgorza zawiera trujące związki, które giną w temp. powyżej 60 stopni C



Amur

Ryba o białym, soczystym, jędrnym i delikatnym mięsie, dość tłustym, średnio-ościstym; nadaje się do smażenia, duszenia i marynowania




Karp

Według znawców najlepszy jest hodowlany karp królewski o żółtoróżowym, delikatnym mięsie. Jest ono dość tłuste, soczyste, o grubych łatwo usuwalnych ościach. Przed zabiciem zalecam trzymać karpia przez kilka dni w czystej wodzie która należny często zmieniać. Pozbędziemy się w ten sposób zapachu i posmaku mułu. Najczęściej jemy smażonego w galarecie lub faszerowanego karpia



Leszcz


Krótko: Ma białe, smaczne, niezbyt tłuste mięso i sporo ości.
Polecam tę rybę smażoną, ale i smaczna jest gotowana lub przygotowana w galarecie






Okoń


Ma białe, jędrne, chude mięso z nieduża ilością ości. Najlepiej smakuje smażony lub pieczony z dodatkiem czosnku. Możemy go także dusić w wywarze z jarzyn z dodatkiem wina. Ciekawostka: Ości małych okoni podczas smażenia kruszeją, dzięki czemu są jadalne - dostarczają organizmowi cennego wapnia





Płoć

To drobna ryba lekko pachnąca błotem.
Ma białe i chude, dość ościste mięso; nie jest uznawana za przysmak najlepiej smakuje smażona
Moim zdaniem najgorsza ryba całego zestawienia





Lin








Szczupak
Jego smaczne, białe i delikatne mięso ma słodkawy smak i delikatny zapach mułu. Jest ościsty i dość tłusty. Najlepiej go ugotować lub usmażyć

Ryba ceniona przez smakoszy ze względu na białe, jędrne, chude i delikatne mięso o wykwintnym smaku. Jest ono jednak dość ościste i suche. Szczupak świetnie nadaje się do faszerowania gdyż ma mocną sprężysta skore. Możemy go też piec, gotować na parze, dusić i smażyć. Doskonale smakuje po żydowski ( w cebuli i jarzynach ), polany delikatnie zarumienionym lub sklarowanym masłem, bądź posypany drobno posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Najlepszy jest 2 letni o wadze 2 kg
TO Tyle na dziś zapraszam do zapoznania się z poprzednimi częściami


Część I  http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-czi-ryby-morskie.html
Część II  http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-czii-ryby-morskie.html
Część III http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-cziii-ryby-sodkowodne.html

Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz