Dziś już ostatnia cześć Rozpiski rybnej. W kolejnych dniach mam w planach dodać kurczaka pieczonego w tabasco i miodzie, możecie oczekiwać również karkówki i najprawdopodobniej zupy
Przechodząc już do dzisiejszego posta przypomnijmy że mam dla Was 8 ryb słodkowodnych popularnych w Polsce. Krótko ale na temat przybliżę wam z osobna każdy z 8 gatunków niektóre mniej niektóre bardziej znane. Zapraszam ;)
RYBY SŁODKOWODNE cz. II
Węgorz

Amur

Ryba o białym, soczystym, jędrnym i delikatnym mięsie, dość tłustym, średnio-ościstym; nadaje się do smażenia, duszenia i marynowania
Karp
Według znawców najlepszy jest hodowlany karp królewski o żółtoróżowym, delikatnym mięsie. Jest ono dość tłuste, soczyste, o grubych łatwo usuwalnych ościach. Przed zabiciem zalecam trzymać karpia przez kilka dni w czystej wodzie która należny często zmieniać. Pozbędziemy się w ten sposób zapachu i posmaku mułu. Najczęściej jemy smażonego w galarecie lub faszerowanego karpia
Leszcz
Krótko: Ma białe, smaczne, niezbyt tłuste mięso i sporo ości.
Polecam tę rybę smażoną, ale i smaczna jest gotowana lub przygotowana w galarecie
Okoń
Ma białe, jędrne, chude mięso z nieduża ilością ości. Najlepiej smakuje smażony lub pieczony z dodatkiem czosnku. Możemy go także dusić w wywarze z jarzyn z dodatkiem wina. Ciekawostka: Ości małych okoni podczas smażenia kruszeją, dzięki czemu są jadalne - dostarczają organizmowi cennego wapnia
Płoć
To drobna ryba lekko pachnąca błotem.
Ma białe i chude, dość ościste mięso; nie jest uznawana za przysmak najlepiej smakuje smażona
Moim zdaniem najgorsza ryba całego zestawienia
Lin

Szczupak
Jego smaczne, białe i delikatne mięso ma słodkawy smak i delikatny zapach mułu. Jest ościsty i dość tłusty. Najlepiej go ugotować lub usmażyć
Ryba ceniona przez smakoszy ze względu na białe, jędrne, chude i delikatne mięso o wykwintnym smaku. Jest ono jednak dość ościste i suche. Szczupak świetnie nadaje się do faszerowania gdyż ma mocną sprężysta skore. Możemy go też piec, gotować na parze, dusić i smażyć. Doskonale smakuje po żydowski ( w cebuli i jarzynach ), polany delikatnie zarumienionym lub sklarowanym masłem, bądź posypany drobno posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Najlepszy jest 2 letni o wadze 2 kg
TO Tyle na dziś zapraszam do zapoznania się z poprzednimi częściami
Część I http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-czi-ryby-morskie.html
Część II http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-czii-ryby-morskie.html
Część III http://terminatorglodu.blogspot.com/2015/05/ryby-cziii-ryby-sodkowodne.html
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz